ΛΕΜΦΑΓΓΕΙΩΜΑ ΑΚΑΝΘΩΔΟΥΣ ΑΠΟΦΥΣΗΣ Ο2
ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΚΑΝΘΩΔΟΥΣ
ΣΠΑΝΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ
Το οστικό λεμφαγγείωμα είναι μια πολύ σπάνια καλοήθης νόσος του ερειστικού συστήματος. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ελάχιστα περιστατικά με εντόπιση στη σπονδυλική στήλη αλλά αφορούν στο σπονδυλικό σώμα.
Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη στον ΚΗ, 17 ετών, ο οποίος παρουσίασε επίμονη οσφυαλγία η οποία χειροτέρευε με τη σωματική άσκηση ή την πίεση τοπικά. Ο απλός ακτινογραφικός έλεγχος φαινόταν αρχικά εντάξει αλλά μια πιο προσεκτική ματιά έδειχνε την ακανθώδη απόφυση του Ο2 να είναι λίγο πιο μεγάλη από τις υπόλοιπες. Ακολούθησε μαγνητική τομογραφία (MRI) η οποία αποκάλυψε την αιτία των ενοχλημάτων. Ο υπόλοιπος έλεγχος (αιματολογικές εξετάσεις και σπινθηρογράφημμα) ήταν αρνητικός για κακοήθεια.
Αριστερά: Απλή ακτινογραφία
Φωτο 2 και 3: MRI
Φωτο Δεξιά: Οστικό Αλλομόσχευμα
Θεραπεία: Έγινε ανοιχτή οπίσθια προσπέλαση της περιοχής και ολική αφαίρεση της ακανθώδους απόφυσης του Ο2 "en block" με διατήρηση των σταθεροποιητικών συνδεσμικών στοιχείων. Στη θέση της ακανθώδους απόφυσης που αφαιρέθηκε, μεταμοσχεύθηκε συντηρημένο οστικό αλλομόσχευμα τριών φλοιών το οποίο διαμορφώθηκε στις κατάλληλες διαστάσεις και σταθεροποιήθηκε με ειδικές απορροφούμενες πλάκες και βίδες. Ο ασθενής πήρε εξιτήριο την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα ενώ η παθολογοανατομική εξέταση πιστοποίησε τη διάγνωση του λεμφαγγειώματος.
Σχόλια: Η εντόπιση λεμφαγγειώματος στην ακανθώδη απόφυση ενός οσφυϊκού σπονδύλου, εκτός από σπάνια, "προκαλεί" και για "σχετικά εύκολη χειρουργική αντιμετώπιση" με απλή αφαίρεση χωρίς αντικατάσταση. Η "ολική αντικατάσταση του όγκου με πλήρες οστικό αλλομόσχευμα" με "παράλληλη διατήρηση των συνδεσικών στοιχείων" επέτρεψε την πλήρη διατήρηση της φυσιολογικής ανατομίας και την αποκατάσταση της εμβιομηχανικής της περιοχής.