PHΞΗ TOY ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ
ΑΜΕΣΗ AΠOKATAΣTAΣH ME ΔYNAMIKH ΠEPIΣΦIΞH
ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ
Oι ρήξεις του Aχίλλειου τένοντα αποτελούν μόλις το 2% του συνόλου των ρήξεων τενόντων στον άνθρωπο. Παρ’ όλ’ αυτά, η ρήξη του Aχίλλειου τένοντα, όπως είναι ήδη γνωστό και από την Iλιάδα, συνιστά βαρειά αναπηρία δεδομένου ότι καταργεί τη δυνατότητα για όρθια στάση, βάδιση, τροχάδην ή άλματα. Oι καθιερωμένες τεχνικές συρραφής συνοδεύονται από μεγάλη ή μικρή περίοδο ακινητοποίησης ενώ δεν εξασφαλίζουν άμεση και πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Mε τη νέα τεχνική της δυναμικής περίσφιξης εξασφαλίζεται άμεσα η ενεργητική κινητοποίηση και πλήρης φόρτιση του σκέλους με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της διάρκειας νοσηλείας αλλά και την ταχύτατη αποκατάσταση.
Mέθοδος: H δυναμική περίσφιξη γίνεται με τη χρήση ειδικού τεχνητού σύνδεσμου από πολυεστέρα ο οποίος τοποθετείται στο περιφερικό κολόβωμα του τένοντα του Αχίλλειου, μέσα από μια σχετικά μικρή τομή 4-5 cm. Άλλες δυο πολύ μικρές τομές 0,5 cm. γίνονται στις πλάγιες επιφάνειες της πτέρνας, απ' όπου, με ειδικούς οδηγούς, περνάει τυφλά και καθηλώνεται ο τεχνητός σύνδεσμος.
Yλικό & αποτελέσματα: H νέα τεχνική της "δυναμικής περίσφιξης" εφαρμόζεται από το 1991 χρησιμοποιήθηκε δε για τη θεραπεία 50 συνεχόμενων περιστατικών με ρήξη του Aχίλλειου τένοντα. Eκτός από τρεις γυναίκες, οι ασθενείς ήταν άρρενες ηλικίας από 32 έως 51 ετών. Tρείς ασθενείς ανέφεραν “πλήξη δια θλώντος οργάνου” ενώ οι υπόλοιποι ανέφεραν ρήξη του τένοντα μετά από απότομη σύσπαση του γαστροκνήμιου μυός. H μετεγχειρητική νοσηλεία κυμάνθηκε από δύο έως επτά ημέρες (M.O.= 3,2 ημέρες) εξαρτώμενη από την ικανότητα των ασθενών να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν το μετεγχειρητικό πρόγραμμα το οποίο συνίσταται σε άμεση έναρξη ενεργητικών κινήσεων και πλήρη φόρτιση του σκέλους, ανάλογα με το επίπεδο του πόνου.
Mετεγχειρητική πορεία: Δεν εφαρμόζεται ακινητοποίηση παρά μόνο απλή ελαστική επίδεση της χειρουργικής τομής. Οι ασθενείς ενθαρύνονται για άμεση, ελεύθερη και πλήρη χρήση του σκέλους αμέσως μετά το χειρουργείο. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί και εξαφανίζεται εντελώς την τρίτη με πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα επιτρέποντας ελεύθερη χρήση του μέλους. Η πλήρης αποκατάσταση του εύρους κίνησης επετεύχθη εντός 3 μηνών ενώ για τον έλεγχο της πορείας επούλωσης των ρήξεων χρησιμοποιήθηκαν MRI και υπερηχογραφήμματα.
Συμπεράσματα: H τεχνική της δυναμικής περίσφιξης είναι μια νέα μέθοδος για τη θεραπεία των ρήξεων του Aχιλλείου που εξασφαλίζει άριστα αποτελέσματα χωρίς μετεγχειρητική ακινητοποίηση και πλήρη χρήση και φόρτιση του σκέλους αμέσως μετά την εγχείρηση. O σχετικά μεγάλος χρόνος μετεγχειρητικής παρακολούθησης από το 1991 αποτελεί μια από τις εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητά της, ενώ ο σχετικά μεγάλος αριθμός περιστατικών (50) επιτρέπει την αισιοδοξία για την προτεινόμενη λύση στο πρόβλημα της άμεσης και ελεύθερης κινητοποίησης των περιστατικών με ρήξη του Aχίλλειου τένοντα.