PHΞΗ TOY ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΙΚΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ
ΑΜΕΣΗ AΠOKATAΣTAΣH ME ΟΛΙΣΘΑΙΝΟΥΣΑ ΣΥΝΘΕΣΗ
ΜΙΚΡΟ-ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ
ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ
Οι ρήξεις του επιγονατιδικού τένοντα αποτελούν μείζον πρόβλημα γιατί καταργείται αυτόματα η λειτουργεία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος και η δυνατότητες για όρθια στάση, βάδιση, τροχάδην ή άλματα. Οι καθιερωμένες χειρουργικές τεχνικές συρραφής μειονεκτούν διότι γίνονται με ανοιχτή προσπέλαση και απαιτούν παρατεταμένο χρόνο μετεγχειρητικής αποκατάστασης ενώ δεν εξασφαλίζουν άμεση και πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του γόνατος. Mε τη νέα μικρο-επεμβατική τεχνική της Ολισθαίνουσας Σύνθεσης εξασφαλίζεται άμεσα η ενεργητική κινητοποίηση και πλήρης φόρτιση του σκέλους με αποτέλεσμα, εκτός από τη μικρή διάρκεια του χειρουργείου, την ελαχιστοποίηση της διάρκειας νοσηλείας αλλά και την ταχύτατη αποκατάσταση.
Η συνηθισμένη (καθιερωμένη) αντιμετώπιση
Γίνεται συνήθως με ανοιχτή προσπέλαση και στη συνέχεια γίνεται συρραφή του τένοντα με ισχυρά ράμματα. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν αυτό είναι ικανοποιητικό, ακολουθεί ακινητοποίηση με εξωτερικό νάρθηκα για 4-6 εβδομάδες. Υπάρχουν περιπτώσεις που η συρραφή δεν είναι ικανοποιητική οπότε γίνεται πρόσθετη ενίσχυση, συνήθως με σύρμα το οποίο περνάει από την επιγονατίδα στην κνήμη και ακολουθεί πάλι εξωτερική ακινητοποίηση με νάρθηκα.
Η ολισθαίνουσα οστεοσύνθεση – νέα μέθοδος.
Η νέα μέθοδος, χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία των καταγμάτων της επιγονατίδας, ονομάζεται ολισθαίνουσα οστεοσύνθεση. Γίνεται κλειστά, χωρίς ανοιχτή προσπέλαση και μεγάλες τομές. Προϋπόθεση είναι η χρησιμοποίηση της ειδικής αρπάγης PRC, με την οποία γίνεται συγκράτηση της επιγονατίδας και ορισμένων ειδικά σχεδιασμένων οδηγών με τους οποίους περνάει ένας ειδικός σύνδεσμος με τον οποίον γίνεται κλειστά η αποκατάσταση του επιγονατιδικού συνδέσμου. Όλη η επέμβαση γίνεται κλειστά μέσα από μικρές τομές και διαρκεί 15-20 λεπτά. Δεν χρησιμοποιούνται μεταλλικά υλικά (εμφυτεύματα) και γίνεται άμεση αποκατάσταση του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος αποκλειστικά με τον τεχνητό σύνδεσμο.
Mετεγχειρητική πορεία: Δεν εφαρμόζεται ακινητοποίηση παρά μόνο απλή ελαστική επίδεση του γόνατος. Οι ασθενείς ενθαρύνονται για άμεση, ελεύθερη και πλήρη χρήση του σκέλους αμέσως μετά το χειρουργείο. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί και εξαφανίζεται εντελώς την τρίτη με πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα επιτρέποντας ελεύθερη χρήση του μέλους. Η πλήρης αποκατάσταση του εύρους κίνησης επετεύχθη εντός 2 μηνών. Για τον έλεγχο της πορείας επούλωσης των ρήξεων χρησιμοποιήθηκαν MRI και υπερηχογραφήμματα.
Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται ήδη από το 1993 και τα αποτελέσματα είναι άριστα.
Συμπεράσματα: H τεχνική της ολισθαίνουσα οστεοσύνθεσης είναι μια νέα μέθοδος για τη θεραπεία των καταγμάτων της επιγονατίδας η οποία χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία των ρήξεων του επιγονατιδικού τένοντα. Εξασφαλίζει άριστα αποτελέσματα χωρίς μετεγχειρητική ακινητοποίηση και πλήρη χρήση και φόρτιση του σκέλους αμέσως μετά την εγχείρηση. O σχετικά μεγάλος χρόνος εφαρμογής (1991) αποτελεί μια από τις εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητά της, ενώ ο σχετικά μεγάλος αριθμός περιστατικών (123) επιτρέπει την αισιοδοξία για την προτεινόμενη λύση στο πρόβλημα της άμεσης και ελεύθερης κινητοποίησης των περιστατικών με ρήξη του Εκτατικού Μηχανισμού του Γόνατος.